Anasayfa / Genel / Varis Tedavi Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Varis Tedavi Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Varis tedavilerinde genel amaç ; hastalıklı, kıvrıntılı hale gelmiş, genişlemiş ve fonksiyonunu yitirmiş olan toplardamarın iptal edilmesi, ortadan kaldırılmasıdır. Cerrahi yöntemler, cildi keserek bu damara ulaşıp, varisli damarı vücut dışına çıkarmak esasına göre hareket ederken, yeni nesil ameliyatsız tedavilerde bu iş çoğunlukla kesi olmadan, iğne giriş notasından girilerek, damarın olduğu yerde iptal edilmesi ve vücudun iyileştirme sistemi tarafından ortadan kaldırılmasının sağlanması esasına dayanmaktadır. Köpük , lazer, radyofrekans, yapıştırma tedavileri bu yeni nesil tedavi sistemlerindendir.

Tedavi veya tedavi kombinasyonlarının seçimi, hastanın hastalığı yanında, tedaviden beklentilerine göre de şekillenmektedir.  En iyi tedavi hastaya en uygun seçilmiş tedavidir. Hastanın beklentileri doğrultusunda, doktoru tarafından ona bu seçenekler sunulur.

köpükle varis tedavisi

Şunu da unutmamak gerekir ki, komplikasyon riski olmayan sıfır sorunlu bir tedavi yoktur. Bu tür beklentiler hastaların memnuniyetsizliğine ve yanlış ellerde, tedaviden ziyade umut arayışı ile zaman ve para kaybetmelerine neden olmaktadır. Özellikle ciltteki yaygın kılcallarda adeta silgi ile damarların silinerek hiçbir etkinin kalmadığı bir tedavi yöntemi yoktur. Yani hiçbir zaman eski bacağımız gibi tertemiz bir hale dönüşmek mümkün olmayabilir. Bir kısım ciddi yoğun varisli hastalar için, en önemli iyileşme kriteri, etek giyebilecek ve uzaktan bakıldığında ‘varisli bir bacak’ tanımı yapılmayacak hale gelebilmektir.

Bütün tedavi seçeneklerinde %5-15 arsında tekrarlama oranlarının olduğunun bilinmesi ve tekrarlama riskini azaltmaya yönelik, varis korunma önlemlerine dikkat edilmesi, tüm tedavi seçeneklerinden sonraki en önemli konuyu oluşturmaktadır. Bunun için varisten korunma yolları isimli makalemizi okuyabilir, oradaki broşürü indirebilirsiniz.

Köpük Tedavisi (Skleroterapi)

Köpük tedavisi, yaygın kanının aksine yeni bir tedavi değildir ve sadece varislere özgü bir tedavi de değildir. Burada ,hastalıklı damarın iç yüzeyini hasara uğratarak kapanmasını sağlayan ilaç ,50 yıldan uzun süredir istenmeyen damar oluşumlarının tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Yemek borusu kanamaları, varikosel, hemanjiom, hemoroid hastalıkları, köpüğün tedavi amaçlı kullanıldığı diğer alanlardır.

Yine yanlış bir bilgi de köpük tedavisinin sadece estetik amaçlı küçük varis tedavileri için kullanıldığıdır. Köpük tedavisinin Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy (UGFS: Ultrason rehberli köpük skleroterapi) denen bir şekli ameliyatlık düzeydeki ana damar varislerinin (venöz yetersizlik )  tedavisi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Burada ana damarın içine ultrasona eşliğinde serum takar gibi bir işlemle girilerek, köpük verilir ve bazı manuplasyonlarla hasta bandajlanarak tedavi bitirilir.

Köpük Tedavisinin Avantajları

Uygulaması en kolay ve pratik yöntemdir. Özel bir hazırlık gerekmez, anında uygulama yapılabilir ve hasta hemen işine , sosyal hayatına geri dönebilir. İstirahat gerekmez. Ağrısız bir yöntemdir.

Diğer yöntemlere nazaran daha ucuzdur. Kateter veya pahalı ekipmanlara ihtiyaç olmaz.

Cilt altındaki mavimsi retiküler varisler ve 2-3 mm lik varisler için köpük tedavisi neredeyse tek seçenektir diyebiliriz.

Köpük Tedavisinin Dezavantajları

Hamilelik ve süt verme döneminde yapılmamaktadır. Tedavi boyunca dikkatli bir şekilde varis çorabı kullanımı zorunludur ve çok önemlidir.

Yeni kılcalların çıkması, yara oluşumu, ciltte renk değişikliği gibi bazı yan etkiler görülme ihtimali vardır. Bunların büyük kısmı geçici olmakla birlikte, hastanın moralini bozabilmekte ve memnuniyetizliğe neden olabilmektedir.

Cildin hemen altındaki büyük damarlara uygulandığında, damar içinde pıhtı oluşması ve ciltte lekelenmeye neden olması ihtimali vardır.

Lazer ve Radyofrekans Tedavileri (Isı İle Ablasyon)

Her iki yöntemde de işlem ve sonrası hemen hemen benzer niteliktedir. Amaç ısı ile hastalıklı damarı, içeriden kateter ( medikal tel) yardımıyla yakarak kurutmaktır. Lazerde lazer ışığı ile, radyofransta ise radyo dalgaları ile oluşturulan ısı kullanılmaktadır.

Her iki yöntem de hem büyük ana damarlar için damar içinden (EVLA ve EVRF) hem de kılcal damarlar için cilt üzerinden uygulanabilir.

Avantajları

Ameliyatsız, hızlı ve hastanın işini, sosyal hayatını etkilemeyen yöntemlerdir. Cilt üzerinden kılcal varisler için uygulamalar, muayenehane koşullarında yapılabilir.

Büyük damarlar için yapılan işlem sonrası bir haftalık varis çorabı kullanımı (bazı hastalarda 2 -3 hafta ) genellikle yeterlidir. İşlem sonrası ağrı yakınmaları çok fazla olmaz.

Dezavantajları

Büyük damar uygulamaları için çoğu zaman hastane ortamı gerekebilir ama  hastanede kalmaya ihtiyaç olmaz. Işıl işlem olduğu için hastalıklı damar yakılırken çevre dokulara zarar vermemek için damarın etrafına tümesan anestezi denilen, özel bir serum uygulanması gerekir. Bu lokal anestezi altında çok sayıda iğne enjeksiyonu demektir ve işlem sonrası bir miktar ağrıya neden olabillir. Bu durum özellikle hemen cildin altındaki varislerde önemli bir sorundur ve cilt yanıklarına neden olabilir.

Kateter olması ek masraf anlamına gelmektedir.

Yapıştırma (Zamk, Glue Tedavisi)

Buradaki amaç, yine bir iğne ile hastalıklı damarın içine bir kateter göndererek, yapıştırıcı verip damarı kapatmaktır. Son yıllarda gelişmiş olan ve ‘öğlen arası varis tedavisi’ veya ‘5 dakikada varis tedavisi’ diye popüler olmuş olan bir yöntemdir.

Avantajları

Herhangi bir ısı uygulanmadığı için bir iğne girişi dışında acı olmaz, onun için de lokal anestezi uygulanır. Hasta, işlem sonrası masadan kalkarak işine gidebilir. İşlem sonrası varis çorabı kullanımı gerekmez, nadiren en fazla bir hafta kullanılabilir.Çok konforlu bir tedavidir.

İşlem sonrası da hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler. Özellikle cildin hemen altındaki büyük varislerin tedavisinde en tercih edilen yöntemdir.

Dezavantajları

Kateter sebebiyle ek bir maliyet çıkarır ama son zamanlarda bu maliyet de düşmüştür ve daha uygulanabilir hale gelmiştir.

Damar içinde yapıştırıcının homojen dağılmaması nedeniyle bazen ele düğme gibi gelen ve zamanla yok olan küçük sertlikler olabilir.

Mikroflebektomi Tedavisi

Bu tedavi yöntemi cildin dışına çıkmış, adeta parmak gibi olmuş büyük varis pakelerini (yumakcıklarını) tedavi etmek için kullanılmaktadır. Lokal anestezi ile ve küçük iğne noktalarından girilerek varisli damarlar dışarı çıkarılır.

Avantajları

Küçük küçük deliklerden girişim yapıldığından dikiş gerekmez ve iz kalmaz. Tek seansta tedavi sağlanır. Varisli damar tamamen çıkarıldığından, pıhtı oluşumu ve pıhtı alınması, pıhtıdan kaynaklı iz kalması ihtimali yoktur. Varis çorabı kullanmaya gerek yoktur. Bölgesel olarak kesin tedavi sağlar.

Dezavantajları

Mikro yöntemle de yapılsa cerrahi bir işlemdir. Cildin dışında olmayan veya daha küçük varisler için kullanışlı değildir.

About Orhan COŞKUN

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz*