Anasayfa / Genel / VARİS AĞRISI NASIL GEÇER ?

VARİS AĞRISI NASIL GEÇER ?

Varis hastalarını doktora getiren en önemli sebep, görünür damar genişlemelerinin yarattığı estetik bozukluktur. İkinci sırada ise bacak ağrıları gelir. Bazen bu ağrılar o kadar şiddetli olur ki hastanın psikolojik durumuna, sosyal hayatına etki eder. Ağrı, vücudumuz tarafından üretilen ve ortaya çıktığı bölgedeki problemlere işaret eden bir yardım çağrısıdır. Bu nedenle bu çağrıya kulak vererek doktora başvurmak gereklidir. Her hastalığın kendine özgü bir ağrı şekli vardır. Bu şekil ve tarz, doktorlar için, hastalığın sebeplerine, tanıya yönelmek için çok önemlidir. O nedenle ağrının şiddeti, tarzı, niteliği ve ortaya çıkma zamanı hakkında doktorlar detaylı bir sorgulama yaparlar.

Varis ağrılarının, kramp , dolgunluk ve yorgunluk hissi şeklinde künt hissedilen , huzursuzluk veren bir tarzı vardır. Akşama doğru artar. Özellikle uzun süre ayakta kalındığında, hareketsiz bir şekilde uzun süreli oturmaların neticesinde, ağırlık kaldırıldıktan sonra veya beli sıkan dar kıyafetler giyilen günün sonuna doğru bu ağrılar kendini gösterir. Varis hastalığı kronik hale gelmiş, ilerlemiş kişilerde, yani kronik toplardamar yetersizliğinde sürekli ve dayanılmaz halde ağrılar da görülebilir. Bu hastalar rahatlamak için sürekli ağrı kesici kullanırlar.

Ağrı ile birlikte bacakta yanma, yorgunluk hissi, kaşıntılar, şişlikler de olabilir. Şişlikler de hastalığın ilerlediğinin işaretlerinden biridir. Kaşıntılar , varislerin ilerlediği durumlarda, cilt altında yoğunlaştığı hallerde ciltte yarattığı dermatit gibi komplikasyonların neticesinde ortaya çıkabilir. Bazen bu kaşıntılar, ciddi cilt problemlerine bazen de cilt altındaki varislerin kanamasına neden olur.

Bacak şişlikleri, lenfödem, kalp yetersizliği, karaciğer ve böbrek yetersizliği gibi hastalıklarda da görülebilir.

Varis ağrısının tipik özelliklerinden bir tanesi hareket etmekle, bacak kaslarını çalıştırmakla  bu ağrıların hafiflemesi, hastanın rahatlamasıdır. Atardamar hastalıklarından ayırmakta en önemli kriterlerden bir tanesi budur. Atardamar hastalıklarında yol yürümekle bacak ağrısı ortaya çıkar. Hastaların rahat yürüdüğü mesafe giderek kısalır. Varis ağrılarına bacak, ayak yanmaları eşlik ederken, atardamar ağrılarına ayak ve bacakta soğuma, üşüme eşlik eder.

Varis ağrılarının en çok karıştığı durumlardan bir tanesi de kas ve iskelet sisteminden kaynaklanan ağrılardır. Bunlar siyatik, sinir köklerine fıtık basısı, romatizmal hastalıklar kaynaklı olabilir. Bunlarda da hastalar yürüyünce veya hareket edince ağrılarının arttığını , bu nedenle hareket etmekte yürümekte zorlandıklarını ifade ederler. Varis hastalığı, hareket kusuru yaratan , yürümekte zorlanmaya neden olan bir hastalık değildir. Derin veya yüzeyel toplardamarlarda pıhtılaşma veya varis yaraları gibi ciddi ağrılara neden olan varis komplikasyonları bile hareket kusuruna neden olmazlar.

Bacakta ağrıya neden olabilecek diğer hastalıkların da varis ağrısından ayırt edilebilmesi açısından bilinmesinde yarar vardır:

Bacak Ağrısı Yapan Hastalıklar:

1-Toplardamar yetersizliği ve Varis hastalığı

2-Atardamar daralması (Ateroskleroz)

3-Derin Ven Trombozu

4-Tromboflebit

5-Burger Hastalığı

6-Siyatik ve Sinir kök basısı (Bel Fıtığı)

7-Kas iskelet sistemi hastalıkları (Gerilme ve burkulmalar)

8-Huzursuz bacak sendromu

9-Düz tabanlık

10-Atardamara pıhtı atması

11-Diyabete bağlı sinir, damar hasarı

 

Varis Ağrısına Ne İyi Gelir?

Varis hastalığının ağrı , şişlik gibi şikayetleri için varis ilaçları kullanılmaktadır. Bunlar ağrı kesici değildir, varisteki şikayetleri, ortaya çıkış mekanizmaları üzerinden önlerler. Ayrıca ağrı kesici antienflamatuar ilaçlar da bu amaçla kullanılmaktadır. Hastaları rahatlatan en önemli çözümlerden biri bacak kaslarını çalıştıracak egzersizler yapmaktır. Yürümek veya ayağı bilekten öne arkaya hareket ettirmek hastayı rahatlatır. Diğer bir rahatlama yolu bacaklara soğuk-ılık suyla duş yaptırmaktır. Ağrı ile birlikte yanmalar için de en pratik çözümlerden biridir. Diğer bir yöntem, bacakların, göğüs hizasının üzerinde kalacağı şekilde uzanarak, altına yastık koyup yükseltilmesidir. Uzun süre ayakta veya hareketsiz bir şekilde oturarak çalışan kişiler, gün içerisinde de bacaklarını hareket ettirerek veya 15 dakika yükseltip dinlenmekle de rahatlayabilirler. Ayrıca varis çorabı kullanımı da şikayetlerin ortaya çıkmasını engelleyecek olan bir diğer yöntemdir.

Ayrıca bazı varis kremleri de hastaların şikayetlerini azaltması ve rahatlama sağlaması açısından faydalı olabilir. Özellikle içinde üzüm çekirdeği, gotu kola, ginkgo biloba, at kestanesi ektresi gibi bitkiler bulunan kremleri tavsiye ederim.

Tüm bu yöntemler hastanın şikayetlerini azaltmaya ve onu geçici olarak rahatlatmaya yöneliktir.  Varis ağrısının en iyi tedavi yöntemi, ortaya çıkmasının nedeni olan varislerin kalıcı ve tam bir tedavisini yaptırmaktır. Bunun için de bir kalp damar cerrahına başvurmak en iyi yoldur.

 

 

About Orhan COŞKUN

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz*