Varis hastasını tedavi ederken iki konu önemlidir.
1- Venöz yetmezlik (kapakçıkta kaçak) var mı? Eğer varsa bunu da muhakkak tedavi etmek gerekir. Kapakçık kaçağı yoksa, sadece görünür varisler varsa bunların tedavisi yeterlidir.
2- Tedavinin bu konunun (fleboloji) Uzmanı olan Kalp damar cerrahınca yapılması gereklidir. Çünkü çoğu zaman hangi hastayı tedavi ettiğinizden daha önemlisi hangi hastayı tedavi etmemek gereğidir. Bu ayırım da ancak tecrübeli kalp damar cerrrahi uzmanı muayenesi ve hastanın ileri değerlendirmesi ile yapabilir. Ayrıca onlarca tedavi içinden hangi hastaya hangi tedavi türünün uygulanacağı da yine uzman tarafından değerlendirilir.
Varis hastalığı yıllarca sadece cerrahi yöntemlerle varisli damarların, büyük kesilerle stripping (sıyırma) dediğimiz teknikle yerinden çıkarılması ile tedavi edilmeye çalışıldı. Bu; hastanın hastanede kalış süresini arttırmakta, işe dönüşünü geciktirmekte ve ayrıca hoş olmayan izlerle estetiğini bozmakta idi.
Varis hastalığı belki de küçümsenmekte ve bu hastalığın tedavisi konusunda gereken özen gösterilmemekteydi. Zamanla varis hastalığının insanın yaşam tarzını nasıl bozduğu, iyi tedavi edilmediğinde ne tür sıkıntılara yol açtığı görüldüğünde yeni tedavi teknikleri geliştirme konusunda motivasyonlar arttı.
Zaman içinde, hastanın hastanede kalmasını bile gerektirmeyecek, muayenehane koşullarında uygulanabilecek, anestezi gerektirmeyen yeni yöntemler gelişti ve uygulamaya konuldu, çok olumlu sonuçları görüldü.
Varis hastalığının tedavisindeki temel ilke varisli, hastalıklı ve işlevini yitirmiş, artık vücuda yarardan çok zarar veren bu damarların iptal edilmesidir. Bu ya cerrahi olarak damarın dışarı çıkarılması veya Ameliyatsız yöntemlerle damarın kapatılması ile olur.Halk arasında buna damarın kurutulması deniyor ve çok doğru bir tabirdir. Çünkü akımı yavaşlamış ve giderek içinde atıl olan kan birikintisinin arttığı bu damarlar sağlıklı birer dere iken bataklık haline gelmiş su birikintileri gibidir, kurutulmaları gerekir. Aksi halde içinde pıhtılar oluşabilir, ülserlere ve ağrı, şişlik gibi sıkıntılara neden olabilir.
Damarın kurutulması için ya ilaç kullanılabilir (Skleroterapi-Köpük, yapıştırma), ya da enerji kaynakları ile yakılarak (Radyofrekans, Lazer, Buhar) kurutma yapılabilir. Hepsinin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Önemli olan hastamıza en uygun olan tedaviyi seçebilmektir.
1- SKLEROTERAPİ ; İLAÇ-KÖPÜK
Varisli damarın içerisine bu iş için üretilmiş ilaçların sıvı olarak veya köpük haline getirilerek verilmesi işlemidir. Damar dışına kaçmamasına ve istenmeyen damarlara gitmemesine dikkat etmek gerekir. o nedenle tecrübe çok önemlidir. Seanslarla uygulanan bir tedavidir. 1-4 seans ,20-30 dakikalık bir uygulama neticesinde hasta işine, sosyal hayatına geri dönebilmektedir. Bir süre uygulama yeri ve etrafında renk değişimi ve sertlik olabilir, bunlar zaman içerisinde yok olmaktadır.
Herhangi bir uyuşturma gerektirmeyen, ağrısız, kesisiz oldukça pratik bir tedavi yöntemidir.
Bu konuda tecrübe son derece artmış ve çok iyi sonuçlar elde edilmiştir ki artık en geniş varisler dahi bu yöntemle tedavi edilebilmektedir.
2- LAZER
Lazerin varis tedavilerindeki kullanımı iki şekilde olmaktadır. Birincisi venöz yetmezlikli büyük damarların içerisine lazer kateteri (tel) gönderilerek yakılması veya kılcal varislerin cilt üzerinden yakılması şeklindedir. Birinci yöntemde damarla birlikte etraf dokular da yanmasın diye damarın etrafına serum verilerek (tümesan anestezi) izole olması sağlanır. Hasta uygulama neticesinde varis çorabı giyilerek evine gönderilir. İşgücü kaybı ya da sosyal hayattan kısıtlanma olmaz. 15 gün sonra varis çorabı kulllanımı da sonlandırılır.
Cildin üzerinden kılcal varisleri lazerle yakma tedavisi de çok ağrılı olmayan kolay uygulanır bir yöntemdir.
3- RADYOFREKANS (RF)
Bu yöntem uygulanma açısından lazer tedavisine benzer. Sadece verilen enerji lazer enerjisi değil, radyo dalgaları yoluyla üretilen enerjidir. Aynı şekilde hem büyük damarlar için damar içinden, hem de kılcal damarlar için cilt üzerinden uygulanabilir. Büyük damar yakmalarında lazerde olduğu gibi damar etrafına serum verilerek dokulardan izole edilir. Hastanede yatış veya işgücünden kayıp yaratmaz. Hasta aynı gün işine dönebilir. Cilt üzerinden kılcal varis yakma işlemi ağrılı değildir, uygulanması oldukça kolaydır.
Lazer ve radyofrekans tedavilerinde herhangi bir kesi olmamakta, dolayısıyla dikiş atılmamaktadır.
4- YAPIŞTIRMA (VENOUS SEALİNG)
Damarın içine kapanmasını sağlayan doku yapıştırıcısı bir ilaç verilerek iptal edilmesi yöntemidir. Bir iğne ile damarın içine girilerek kateter ile yapıştırıcı maddde damarın içine enjekte edilir. Sadece hafif bir lokal uyuşturma dışında anestezi gerektirmez. Yakma işlemi olmadığından Damarın etraf dokudan ayırılmasını sağlayacak serumun (tümesan) verilmesine gerek yoktur. İşlem sonrası varis çorabı kullanım süresi daha kısadır.
Hasta bu işlem sonunda da hemen evine , işine dönüp hayatına devam edebilir. Herhangi bir dikiş , yara izi vs bu yöntemde de olmaz.
5-MİKROCERRAHİ
Varis tedavisinde cerrahinin yeri neredeyse yok denecek kadar azalmıştır. İhtiyaç olduğunda da kesiler eskisi gibi büyük, kaba şekilde değil, vücut çizgilerine uyumlu ve mikro diyeceğimiz ölçüde, çoğunlukla dikiş dahi gerektirmeyecek şekilde yapılmaktadır.
Eskisi gibi uzun hastane yatmalarına ihtiyaç olmamakta, hasta aynı gün taburcu edilebilmekte ve ertesi gün işine dönebilmektedir.
6- KOMPRESYON (BASKI) TEDAVİSİ
Varis tedavisine yardımcıdır. Çoğu zaman köpük, lazer. RF, yapıştırma ile tedavi ettiğimiz hastaların tedavi etkinliğinin arttırılması için kullanmaktayız. Doğru kullanıldığı taktirde hem tedavi başarısını arttıracağı hem de hastalığın daha sonra tekrarlama ihtimalini ortadan kaldıracağı yönünde görüşler vardır.
Çok büyük olmayan varislerin, kılcal varislerin tedavisinde gerekli olmayabilir.
Kompresyon amacıyla elastik bandaj ve varis çorabı kullanmaktayız.
Elastik bandaj çoğu zaman tedavi sonrası hemşire veya doktor tarafından uygulanabilirken varis çorabı hastalar tarafından kullanılabilmektedir. Varis çorabı sadece sıkı bir çorap değil basıncı hastalığın durumuna göre ayarlanmış bir çoraptır. Bilek kısımda basıncı daha yüksekken, yukarı doğru giderek düşer. Bu yapısı sebebiyle de toplardamar kanının yukarıya doğru hareketine destek olur. Ancak koruyucu ve destekleyici bir işlevi vardır, kalıcı tedavi sağlamaz. Varis çorabının giyilmesi, çıkarılması zordur. Bu zorluğu aşmak için çorabı aldığınız yerde aparatlar bulunabilir.
Doğru kullanımı çok önemlidir. Giyilmeden önce ayaklar göğüs seviyesinin üzerinde olacak şekilde altına yastıklar konularak yükseltilir ve damarların içindeki kan böylece boşaltılır, ondan sonra giyilir.
7- İLAÇ TEDAVİSİ
Hastalığın kalıcı tedavisi ilaçla mümkün olmaz. İlaçlar hastanın ağrı, kaşıntı gibi bazı şikayetlerini , ödem gibi bulguları hafifletebilir ama bunları da kalıcı olarak düzeltmez. Hastalar ilacı bu nedenle sürekli bir şekilde kullanmaya mecbur kalabilir. Bunun hastalarımıza çok iyi izahı gereklidir. Aksi halde hastalar doktordan doktora dolaşarak, hastalığına kalıcı tedavi almadan dolabında giymediği varis çorabı ve çekmecesinde ağrısı olunca aldığı bir veya birkaç varis ilacı ile tedavisiz bir şekilde kalarak, bir süre sonra ilerlemiş ve tedavisi zorlaşmış bir toplardamar hastalığı ile başbaşa kalabilir.
Mide rahatsızlığı yapmaması için bu ilaçların tok karnına alınması ve düzenli kullanılması çok önemlidir.
merhaba hocam gaziantep’de yaşamaktayım .öğretmenlik yapmaktayım . uzun süre ayakta durduğum için bacaklarımda ağrı ve belirgin şekilde damarlar var. Tedavi sonrası dinlenmek gerekmektemidir ?
Ameliyatsız tedaviler için dinlenme ihtiyacı yok. ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebiliriz 0 212 572 66 66
merhaba hocam varis tedavisinden sonra morarma kaç gün sürmekte ?
bir iki hafta içinde düzelir, geçmiş olsun
iyi günler hocam varis sorunu yaşıyorum .Ve varis yaraları oluşmaya başladı .Tedaviye başladıktan sonra varis yaralarının tamamı geçiyor mu ?
Büyük oranda iyileşme sağlanır. ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebilirim. 0 212 572 72 66, Bakırköy. Geçmiş olsun
Merhaba hocam benim bacaklarda damarlar çok sis. İğne tedavisi oldum. Ama bu sonuca varamadım ayaklarım çok yorgun ve halsiz ne yapmalıyım. Bu konuda yardımcı olur musunuz
Ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebiliriz, 02125727266,Bakırköy. Geçmiş olsun
merhaba hocam köpük tedavisi ince kılcal damarlarda etkili oluyor mu ?
çok etkili oluyor. ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebiliriz. 0 212 572 72 66, Bakırköy
merhaba hocam şehir dışından gelen hastalarınızın tedavisi kaç seans olmakta ?
varisinizin yoğunluğuna bağlıdır, 1-5 seans arasında değişebilir.
merhaba hocam bugun bana kopuk yapalim dediler guvenemedim sizin yeriniz nerde acaba
Bakırköydeyiz, ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebilirim: 0 212 572 72 66
merhaba hocam tedavi sonrasın da varis yaralarının yüzde kaçı geçmek de ?
toplardamar yetersizliği ve yaraya ynelik bakım ve tedavi yapıldığı taktirde tamamı iyileşebilir.
Kadın aybaşı ken köpük tedavisi uygulama olur mu
Her dönemde yapılabilir, sakıncası yoktur.
Hocam merhaba
varisten dolayı benim damar kapakçıklarimda %65 kaçak var. Nasıl bir tedavi önerirsiniz. Tedavi olduktan
sonra tekrarlama olasılığı varmı. Teşekkür ederim.
ameliyatsız yöntemlerle tedavi ediyoruz. tüm yöntemlerde size bağlı olarak tekrarlama olasılığı var. Ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebilirim. Geçmiş olsun 0 212 572 72 65
Merhaba hocam her iki ayağım dizden aşağı kılcal damarlar tıkalı ayaklarım şiş akşamları ağrıdan uyuyamıyorum nasıl bir tedavi önerirsiniz.daha önce 5 hastaneye gittim biz kılcal damarlar riskli dediler biz birşer yapamayız diyip gönderdiler. Tedavi olurmu teşekkür ederim
dopler ultrason sonucunuzu 0 542 621 08 88 nolu telefona whatsApp dan gönderin değerlendireyim
Selamın aleyküm hocam
Benim sol bacağımda şişlik sağ bacağımda hafif şişlikler var.Gece sabaha kadar uyuyamıyorum sancıdan.Çok halsizlşiğim oluyor.4 senedir tedavi görüyorum ama bir sonuç elde edemedim git gide şişliklerim artmaya başladı.Parmaklarımdan diz kapağına kadar.Sizce ben iyi olur muyum çok mutsuzum bacaklarımın kesilmesini istemiyorum :((( Lütfen bana yardımcı olur musunuz?
dopler ultrason sonucunuzu atın lütfen ve bacak resimleri, whatsapp: 0 542 621 08 88
Merhaba Hocam sağ bacağımdan çapraz bağ ameliyatı oldum ve varislerim oldukça geniş damarlar.Ağrı ve kramplar oluyor ne yapmalıyım.Ameliyatsız çözüm var mıdır?saygılar
Ameliyatsız tedavi olabilir, ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebilirim. 0212 572 72 65 ve 66
Hayırlı akşamlar size bişey sorucam kalp damar doktoru amaliyat dedi varisler için ne yapmam lazım teşekkür ederim
ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebilirim. çoğunlukla bu durumları ameliyatsız yöntemle tedavi ediyoruz: 0 212 572 72 65, geçmiş olsun
Merhabalar dr bey benim kılcal damarlarim var maalesef tanindik bir yerde tedavi oldum ama gitmedigi gibi tekrar aylar fecmeden yeni küçük kılcal damarlar cikti.ben radyo frekanska tedavi oldum baya bir ugrasilma oldu ana sonuc olumsuz.
bazen dirençli olabiliyor, kişisel yapıya bağlı olarak, ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebilirim. 0 212 5727265, geçmiş olsun
Merhaba hocam ben işitme engeliyim varis ameliyat siz mi kac gun geçer ssk geciyomu hocam
SGK lılara %50 indirim uyguluyoruz. ücretsiz muayene randevusu alırsanız detaylı değerlendirebiliriz. 0212 572 72 65, geçmiş olsun
Hocam ben bugun dublor cektim sag e sol bacagimda 3 mm ile 3 5 mm arasi varislerim var krap. E arada agri oliyo ve gorunumunden cok rahatsizim nasil.nir tedavi iygularsiniz morluklarim da var gecermi hem morluk hemde siskinlikler
köpükle tedavi olur. ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebilirim. 0 212 572 72 65
Varis için hastaneye gittim doblor çektiler sağ ana femoral ven yüzeysel femoral ven ve derin femoral benim goruntulenebilen kesimleri ile popliteal venler normal kalibrasyon ve normal eko yapısındadır kompressibilite tüm düzeylerde + dir renkli dopler ultrasonografi incelemesinde sağ incenebilen tüm derin venöz oluşumlarda belirgin patoloji özell8kte akim saptanmamıştır valvasal manevrası ile ravers akim izlenmemektedir sağ tüm duzeylerde augmentasyona yanıt + dir sağ perforan reflü akim izlenmedi sağ vsm de uyluk ve kururıs segeri boyunca lümene oklude eden tromboflebıt ile uyumlu değişikler ve tromboz izlendi bu yazılanların anlamı nedir hocam
yüzeyel toplardamarınızda tıkanma olmuş. doktorunuz ona yönelik ilaç yazacaktır.varis çorabı ve ilaçla düzelir. geçmiş olsun
Merhaba. Hamileyim 28 haftadayım. Sağ ayağımda şiddetli ağrılar var, damarlar morarmış ve gittikçe daha çok morarıyor. Yardım istiyorum. Çok acil randevu rica ediyorum.
Hamilelikte varis çorabı dışında yapabileceğimiz birşey yok. Orta basınçlı hamile çorabı tavsiye ederim. Ancak bacağınızda ani gelişen, şişlik, sertlik ağrı varsa, dopler ultrason yaptırmanız ve kadın doğum hekiminizle acilen görüşmeniz gereklidir. Geçmiş olsun
Dilerseniz 0 212 572 72 65 nolu telefondan randevu alarak bana da gelebilirsiniz.
Merhaba hocam benim sağ ayak kapakcikta kacak var ayagim sisiyo ve bilekte yaralar olustu varislerimde var venöz yetmezligi tedavisi sürekli ilaç kullanmakmi bunu amaliyatla düzelmemsmi
Ücretsiz muayene randevusu alıp gelin, dopler ultrason sonucunuzu da getirin değerlendirelim. Geçmiş olsun. 0 212 572 72 65 ve 0 212 572 72 66