Anasayfa / Genel / Varis Tanısı Nasıl Konulur?

Varis Tanısı Nasıl Konulur?

Hastanın mevcut şikayetleri ve varis oluşumlarının görülmesi, damar cerrahi uzmanı tarafından muayenesi tanı için ilk basamaktır. Bu aşamadan sonra hastaya renkli dopler ultrasonografi (usg) yapılarak altta yatan neden ve hastalığın yaygınlığı hakkında bilgi sahibi olunur.

Dopler usg tanıda en yaygın kullanılan yöntemdir. Hem pratik ve kolay yapılır, hem de fiyatı uygundur. Daha ciddi ve özellikli durumlar için kullanılan başka yöntemler de vardır. Bunlardan en önemlisi toplardamar anjiosu da diyebileceğimiz venografi yöntemidir.

CT ve MR rutin uygulamada çok kullanılmaz. Çok özellikli durumlarda, örneğin karın içinde venlere baskı yaptığı düşünülen bir kitle varsa kullanımları öncelikli olabilir.

Dopler Usg nasıl yapılır?
Hasta önce yatar pozisyonda iken damarların çapı, yapısı, venöz yetersizliğin varlığı ve derecesi ölçülür. Aynı zamanda hastaya ıkınmak, öksürmek gibi karın içi basıncını arttıracak manevralarla toplardamar yetersizliği daha iyi değerlendirilir. Aynı işlemler hasta ayakta iken tekrarlanır. Bulgular rapor haline getirilir. Hastanın tedavisinin belirlenmesinde bizlere çok önemli veriler sağlar. Heriki bacak için toplam işlem 30-60 dk arasında gerçekleşmektedir.

Dopler ultrasonu, derindeki damarları görerek tedavi etmek amacıyla da kullanmaktayız.
Tecrübeli ellerde yapılması çok önemlidir. Aksi halde tedavinin yanlış yönlendirilmesi mümkündür.

Hamileler Dopler usg yaptırabilir mi?
Dopler usg ses dalgaları kullanılarak yapılan bir yöntem olduğu için hastanın radyasyon almasına neden olmaz. Hamileler de hamileliklerinin her evresinde yaptırabilirler, bebeğe zarar vermez.

Dopler usg fiyatı nedir?
Her iki bacak için 400-800 TL arasında değişmektedir. Kliniğimizde yapılan ön dopler değerlendirmeleri ve muayeneden ücret alınmamaktadır. İleri dopler incelemesi gerekiyorsa anlaşmalı radyoloji merkezimizde hastalarımız bu tetkiki %50 indirimle yaptırmaktadır.

Venografi nasıl yapılır?
Damar yapısını ve karın içindeki toplardamarları daha iyi görmek istediğimizde hastaya dopler usg’den daha ileri bir tetkik olan venografi yapıyoruz. Bu işlem sırasında hastanın damar sistemine, kateter, filtre , stent yerleştirme gibi işlemleri de yapabiliriz. Venografi, toplardamar içine opak madde (filmde görülebilen ilaç) vererek, anlık film çekme esasına göre uygulanır. Radyasyon verilerek yapıldığı için hamilelerde kullanılamaz.

About admin

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz*