Anasayfa / Genel / Varis Nedir?

Varis Nedir?

Varis ; toplardamarların bir hastalığıdır. Toplardamarlar , vücudumuzun herhangi bir yerinde, dokularımız tarafından kullanılmış ve oksijeni azalmış olan ( kirli ) kanı kalbe geri taşıyan damarlardır. Tıp dilinde bu damarlar ‘Ven’ adını alır.Bu damarlar, mevcut işlerini yapamadığı ve içlerindeki kanın deveranında ( sirkülasyonunda) sorun olduğunda genişleyip, kıvrıntılı ve görünür hale gelirler ve giderek bu durum kronikleşebilir, ilerleyebilir. Bu durumda biz bu hastalığa varis hastalığı adını veriyoruz.

Bacaktaki varisleri oluşturan venlerin yapısı:
Bacaktaki toplardamar yapısı hakkında bilgi sahibi olursak varisi daha iyi anlayabiliriz. Atardamarları bir şehrin temiz su sağlayan şebekesine benzetirsek, toplardamarlar da atık suyu tekrar temizlemek üzere merkezi sisteme aktaran kanallar gibidir. Bacakta atardamarlara eşlik eden 1-derin venler (femoral ve popliteal adını alır) 2- yüzeyel venler (küçük ve büyük safen veni adını alır) 3- derin ve yüzeyel venleri birbirine bağlayan ara bağlantı venleri ( perforan venler adını alır) bulunmaktadır.

Varis sadece bacaklarda mı görülür?
Vücudumuzun her yerinde bu damarlar bulunduğu için varisleşme de her yerde olabilir. Örneğin yemek borusu etrafında, makat bölgesinde ( hemoroid), erkeklerde yumurtalıklarda ( varikosel), ayak ve baldırlarda, kadın üreme organları etrafında, karın ve kol bölgelerinde.

Ancak en çok rastladığımız şekli; vücudumuzun alt kısmında; ayak, bacak, baldır bölgelerinde olanlardır.
Toplardamarlar bu bölgelerde kalbe doğru, yerçekiminin aksi yönde kan taşıma işi yaptığı için varisleşme olasılığı daha fazla olmaktadır.

Venöz yetersizlik ve varis farklı hastalıklar mıdır?
Vücudumuzun alt tarafındaki venlerde kirli kanın kalbe giderken geriye düşmesini engelleyen kapakçıklar vardır. Bunlar ‘Check -valve’ dediğimiz bir sistemle çalışır yani kanın akım yönünde açılarak geçişine izin verirken ters yönde kapanır ve bu geçişe izin vermez.Bu kapakçıklardaki işlev bozukluğu olduğunda, yukarı giden kan akımının ters yönde yani bacağa doğru kaçışı meydana gelir. Bu geri kaçışa reflü , bundan dolayı ortaya çıkan hastalığa venöz yetersizlik adı verilir. Reflü tabiri tıpta kullanılan genel bir deyimdir. Geriye doğru kaçışı ifade eder. Kanın bu geriye kaçışının süresine göre ven yetersizliği 4 dereceye ayrılır. Bu durum dopler ultrasonografi ile anlaşılır ve tedavi seçeneklerini belirlenmesinde önemlidir.Reflünün kronikleşmesi varislerin oluşumu yanında, pek çok diğer rahatsızlığın ortaya çıkmasına da neden olabilir. Bacaklarda, ayakta rastladığımız varislerin sebebi çoğunlukla bu kapakçıklardaki bozulma ve reflüdür. Yani bacak bölgesindeki varisler çoğu zaman, adeta buzdağı gibi altında daha büyük bir sorun taşıyor olabilir. Bazen hastada görünür varisler olmadan da venöz yetersizlik olabilmektedir.

Varislerin türleri var mıdır?
Demek ki varisten bahsettiğimizde temel iki durum karşımıza çıkmakta:

1- Venöz yetersizliğin eşlik ettiği varisler
Bunu da derin yetmezlik (femoral, popliteal venlerde), yüzeyel yetmezlik (safen veninde), perforan yetmezlik (derin ve yüzeyel venler arasındaki bağlantı venleri) olarak ayırabiliriz. Bunların herbiri tek başına olabileceği gibi, bir arada da olabilir. Tüm bu yetersizlik durumları varisin oluşumuna ve hızla ilerlemesine neden olabilir.

2- ileri Venöz yetersizlik olmadan görünür varisler
Varisleri çap ve yaygınlıklarına göre de sınıflandırıyoruz. Buna göre kıl gibi ince telenjiektazi veya örümcek ağı şeklindeki kılcal varislerden, giderek parmak genişliğine kadar uzanmış ve adeta kitle gibi görünen varis yumaklarına (pake) kadar geniş bir profilde varisler olabilir.

İleri aşamalarda ciltte kalınlaşma, egzema, renk değişikliği ve varis ülserleri de karşımıza çıkabilir.

İç ve dış varis nedir ?
Bu tabirler ,hastalığın yaygınlığı ve sebepleri hakkında hastalara bilgi verebilmek amacıyla türetilmiştir. Çoğunlukla cild yüzeyinin altında, görülmeyen venöz kapakçıklardaki bozulma, yetersizlik hallerinin daha iyi ifade edilmesi amacıyla iç varis, cildin üzerinde görünür hale geldiğinde de dış varis diye adlandırılmıştır.

Venöz hipertansiyon nedir?
Toplardamar yetersizliği ile geriye doğru kan kaçışı nedeniyle bacaktaki venler içinde daha fazla kan birikmesi bu damarların içindeki basıncın giderek artmasına neden olur. Bu, venöz yetmezlik hastalığının sonuçlarından biridir ve damar içi basınç artışı bazı hastalıklı (patolojik) etkiler ortaya çıkararak cilt değişiklikleri, ödem, ağrı, yanma, kramplar gibi şikayetlerin sebebini oluşturur.

Toplardamar tıkanıklığı varis midir ?
Derin veya nadiren yüzeyel damarların içinde pıhtı birikmesi ile oluşan tıkanıklar varis hastalığı değildir . Bu durum zamanla varislerin oluşumuna zemin hazırlayabilir veya venöz yetmezliği ve varis de bu hastalığa neden olmuş olabilir. Tedavisi de farklılıklar içermektedir.

About admin

54 comments

  1. hocam ilk hamileliğimde varis hastalığından çok çekmiştim. doğumdan sonra tedavi gördüm şimdi tekrar ağrı ve ayaklarımda yanma hissediyorum. tekrar varis oluşuyor olabilir mi . görünürde bir şey yok

    • Hamilelik Dönemi varislerin ortaya çıkmasını en çok uyaran dönemdir. Hamilelik sonrası ilk üç ayda bu dönemdeki varislerden bir kısmı azalabilir. üç aydan sonra kalanlar için tedavi gerekir. Ücretsiz muayene için buyurun değerlendirelim. Randevu tel : 0(212) 572 72 66, Bakırköy

  2. Benim dogum sonrasi sag bacagimda varisler cikti ne yapmanm getekir hocam tesekkurler

    • doğumdan itibaren 3 ay geçti ise buyurun tedavi için gelin. ücretsiz muayene randevusu için tel : 0 (212) 572 72 66 , Bakırköy

  3. hocam spor yaparak varisa azaltabilirmiyiz? yada herhangi etkisi olur mu spor?

  4. HOCAM İŞ VE DİŞ VARİSİM VAR ÖYLE BİR AĞRIM VAR Kİ GECELER UYAMYORUM NE YAPMALIOYIM ?

    • Ücretsiz muayene randevusu alarak muayeneye gelin, dopler ultrason raporunuz varsa getirin. randevu tel: 0(212)572 72 66

  5. hocam hamilelikte varislar doğuma engelleybiri mi?

    • doğum kanalında ise normal doğuma engel olabilir, jinekoloğunuzla görüşmeniz gerekli. özellikli durumlar dışında varisler hamilelik veya doğum için engel değil.

  6. hocam sol gögüsmde kılcal varis var ve 6 aylık kızım var emziryorum tedavi olsam yan etkisi olur mu bebeğima?

    • bunları skleroterapi ile tedavi ediyoruz, bir kısmına da lazer uyguluyoruz. skleroterapi (köpük tedavisi) emzirme sırasında önermiyoruz. emzirme döneminizin bitiminde ücretsiz muayene randevusu alısanız değerlendirebiliriz: 0 212 572 72 66, geçmiş olsun

  7. hocam hamileyım ve kiloluda degilim ayaklarım geceler çok ağrıyor ve işimde ayakta değil acaba varis mi var sizce ne ve ne yapmalıyım?

  8. merhabalar hocam varis şikayetlerim var.Her iki bacağımda bilek bölgeme doğru renk değişiklikleri var tedavi sonrası renk değişiklikleri düzelir mi ?

    • Orhan COŞKUN

      Tamamen değil ama büyük oranda düzelebilir. Ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebiliriz, 02125727266,Bakırköy

  9. merhaba hocam menopoz dönemindeyim .Varis şikayetlerim var .Menopoz dönemindeki hastalar köpük tedavisi olmasında bir sakınca var mı ?

    • Orhan COŞKUN

      hayır engel yok. Ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebiliriz, 02125727266,Bakırköy

  10. merhaba hocam varis neden olur ?

  11. merhaba hocam yüzme eğitmeniyim tedavi sonrasında 1-2 gün ara vermem gerekli mi dır ?

  12. iyi günler hocam 2 aylık bebeğim var .Yüzünde hemanjıom var . Siz tedavisini gerçekleştirebiliyor musunuz ?

  13. merhaba hocam tedavi edilmeyen varisler kalp rahatsızlığına neden olur mu ?

  14. merhaba hocam şehir dışında gelen hastalarınıza 1 günde kaç seans uygulamak dasınız ?

    • şehir dışından gelenlere mümkün olan maksimum dozlarda tedavi ederek, kalış sürelerini kısa tutmaya çalışıyoruz. Sizin varis yoğunluğuna bağlıdır.

  15. merhaba hocam burun kenarların da kılcal damarlarım var .Tedavi ediyor musunuz ?

  16. merhaba hocam annem 78 yaşın da bacaklarında varis yaraları oluşmaya başladı ve kendisi şeker hastası ne yapmalıyız ?

  17. merhaba hocam öğretmenlik yapmaktayım .Tedavi sonrasın da kısa bir süre dinlenmek gerekli mi dır .

    • gerekli değildir, dinlenmek gerekmez.Ücretsiz muayene randevusu alırsanız değerlendirebilirim. 0212 572 72 66, Bakırköy. Geçmiş olsun

  18. merhaba hocam genital bölgedeki varisler için hangi tedavi yöntemini uyguluyorsunuz ?

    • Bu bölge için köpük tedavisi çok başarılı oluyor. ücretsiz muayene randevusu almak için : 0212 572 72 66, geçmiş olsun

  19. merhaba hocam varis tedavisi kaç seans sürmek de dır ?

  20. merhaba hocam varis tedavisinde sadece köpük tedavisi mi uygulamak dasınız ?

    • Varis tedavisi için ne gerekiyorsa o uygulanmaktadır, lazer, radyofrekans, yapıştırma, köpük, mikrocerrahi dahildir

  21. merhaba hocam varis tedavisinde sadece köpük tedavisi mi uygulamak dasınız ,lazer yöntemiyle de tedavi etmek de mısınız ?

  22. merhaba hocam hemanjıom tedavisi kaç yaşın da yapılmalı dır ?

    • 2 yaşına kadar büyüme oluyor. kanama veya başka bir problem yoksa bu yaşlara kadar takip edilebilir. Ancak yine de her hastanın durumu kendine özeldir, muayene ile değerlendirmek daha doğru olur

  23. merhaba hocam varis tedavisin de lazer yöntemiyle tedavi gerçekleştiriyor musunuz ?

  24. Hocam kanser tedavisi görmüş hastaya köpük tedavisi yapabiliyor musunuz

  25. Orhan COŞKUN

    teşekkür ederiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz*